Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Клепачівська громада» (код ЄДРПОУ: 40130300) був реорганізований і увійшов до складу Хорольської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клепачівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Хорольської громади

Зміна виборчої адреси для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 20.08.2020 14:39
Кількість переглядів: 104

Зміна виборчої адреси для внутрішньо переміщених осіб

 

1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, в якому було закладено норми, що передбачили можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах.

Тепер усі мобільні всередині країни громадяни зможуть змінити або визначити свою виборчу адресу та проголосувати за місцем фактичного проживання на всіх видах виборів. Ця процедура довготривала, її не доведеться повторювати перед кожними виборами, якщо людина не змінить місце проживання.

Змінити або визначити виборчу адресу за новими правилами,
аби проголосувати на місцевих виборах вже цієї осені,
можна
 лише з 1 липня до 10 вересня включно.

З 24 липня жодних документів, що підтверджують місце фактичного проживання виборця, додавати до заяви не потрібно.

 

5 простих кроків для зміни виборчої адреси

  1. Прийти до відділу ведення ДРВ

З 1 липня можна прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців (далі - ДРВ) за фактичним місцем проживання. Знайти свій відділ ДРВ, який відноситься до адреси, що стане новою виборчою адресою, можна  на сайті Державного реєстру виборців.

 

  1. Подати заяву

Бланк заяви можна завантажити із додатку до Постанови ЦВК №145 від 24.07.2020, роздрукувати та заповнити вдома або взяти безпосередньо у відділі ведення ДРВ. 

Із собою також треба мати паспорт громадянина України (або тимчасове посвідчення, якщо громадянство набуте лише нещодавно).

 

  1. Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси
               У відповідь на заяву відділ ведення ДРВ має повідомити, що виборча адреса була змінена. На це Держреєстр має 15 днів, крім того для такого інформування передбачено кілька способів. Повідомлення може бути: 
  • видано безпосередньо у відділі ведення ДРВ;
  • надіслано поштою на нову виборчу адресу;
  • надіслано електронною поштою, але для цього необхідно заповнити відповідне поле під час подачі паперової заяви.

Після зміни виборчої адреси в разі, наприклад, переїзду, пройти таку процедуру повторно можна буде не раніше, ніж через рік з останньої зміни й лише у міжвиборчий період.

 

  1. Перевірити себе в списку виборців

Після отримання повідомлення про зміну виборчої адреси можна побачити оновлену інформацію в Реєстрі, зайшовши в «Особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ. У розділі «Перевірка включення» потрібно уважно, без жодних описок, ввести свої персональні дані, ввести підтверджуючий код, який прийде на електронну пошту, та упевнитись, що відображається вже нова виборча адреса. Після цього варто також відстежити номер та адресу нової виборчої дільниці, яка відноситься до нової виборчої адреси.
            Крім того, коли вже триватиме виборчий процес і на дільниці передадуть друковані попередні списки виборців, то можна буде прийти на свою нову дільницю та перевірити коректність своїх даних у списках виборців.

 

  1. 25 жовтня з 8:00 до 20:00 прийти на нову дільницю

У день голосування, 25 жовтня 2020 року, треба буде прийти на нову виборчу дільницю, яка відноситься до нової виборчої адреси, та проголосувати. Це можна буде зробити з 8:00 до 20:00, маючи з собою лише паспорт громадянина України.

Уповноважена особа

Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства.

Онлайн

Заява може бути подана до органу ведення Реєстру в паперовій або електронній формі.

Процедура зміни виборчої адреси з можливістю подати електронну заяву доступна лише на офіційному сайті Державного реєстру виборців https://www.drv.gov.ua/.
Здійснити її можна лише за наявності ЕЦП (електронного цифрового підпису).

 

Визначення виборчої адреси

Ще одна грандіозна новація Виборчого кодексу — можливість визначити свою виборчу адресу, якщо немає зареєстрованого місця проживання. Наприклад, це і молоді люди з тимчасово окупованої території, які були зареєстровані в гуртожитку свого навчального закладу, а після завершення були «виписані» звідти й не можуть поставити собі позначку про реєстрацію в Донецьку, проживаючи в Києві; і люди, які були «виписані» рішенням суду після розлучення; і безпосередньо безхатьки, які перебувають на обліку в соціальній службі; тощо.

 

Відповідальність за введення в оману

Але варто пам'ятати, що спрощена можливість реалізувати своє виборче право не відміняє й відповідальності за введення в оману.

Відповідно до статті 158 Кримінального кодексу України, якщо виборець умисно надає неправдиві відомості до органу ведення Державного реєстру виборців, то може отримати строк від 2 до 4 років позбавлення волі.

А якщо це умисне введення в оману та надання неправдивих відомостей до Реєстру відбувається за попередньою змовою групи осіб (наприклад, кандидат здійснює підкуп виборців та вмовляє їх масово змінювати виборчу адресу до його округу з метою маніпулятивного збільшення голосів за себе), то кожен учасник такої групи може отримати строк від 7 до 10 років позбавлення волі.

Більш детальна інформація розміщена на сайті Полтавської облдержадміністрації у розділі «Для громадян» - «Життєві ситуації» - «Правова допомога громадянам».


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано